Casus Yazılım Nasıl Fark Edilir
Casus yazılımlar, kişilerin etkinliklerini, bilgilerini gizlice izleyerek üçüncü taraflara bilgi vermek amacıyla hazırlanan yazılımlardır. Cihazlarda ki neredeyse tüm bilgileri kayıt altına alabilir ve üçüncü kişilere paylaşım sağlayabilir.
Casus Yazılım Nedir?
Casus yazılım sinsidir ve çok iyi gizlenir. Bunu genellikle, kendini işletim sisteminize bağlayarak bellekte yerleşik bir program gibi arka planda çalışarak yapar. Bazen de kendini masum bir dosya ve işletim sisteminizin hayati bir parçasıymış gibi gösterir. Casus yazılımlar masaüstü veya dizüstü bilgisayar, tablet, iPhone ya da Android akıllı telefon gibi her türlü cihaza yüklenebilir. Bilgisayarlar, casus yazılım yaratıcılarının esas odak noktasıydı, ancak şimdi Android telefonlar, iPhone'lar ve tabletlerdeki güvenlik açıklarından da yararlanıyorlar.
Casus Yazılımların Türleri Nelerdir?
Tuş Kaydediciler: Cihazlardaki klavye ile yapılan girişleri raporlar. Bilgisayar içi etkinliklere ulaşmayı amaçlar.
Parola Çalan Yazılımlar: Cihazlardan şifreleri toparlamak ve raporlamak için tasarlanmıştır.
Truva Atları: Bankacılık sektöründe kullanılmaktadır. Cihazların tarayıcıların da bulunan güvenlik açıklarını kullanarak web sayfalarına ulaşım ve değişimler yapar. Ayrıca web sayfalarını taklit edebilir.
Bilgi Çalan Yazılımlar: Parola, kullanıcı adı, kredi kartı numarası hatta fazla bilgileri de çalan bir yazılımdır.
Mobil Casus Yazılımlar: Çağrı kayıtları, konum bilgileri, rehber bilgileri ve telefon kamerasıyla çekilmiş olan resimleri izlemektedir.
Ses Kaydı Yapan Casus Yazılımlar: Konuşma kaydetmektedir.
Casus Yazılımlar Nasıl Fark Edilir?
1-) Cihazlarda zamanla sürekli artış gösteren yavaşlama durumları
2-) Cihaz kullanımı esnasında aniden gelen reklamlar ya da beklenmedik açılan pencereler
3-) Aslında kişiler tarafından yüklenmemiş olan ancak aniden beliren yeni arama motorları, ana sayfalar ya da araç çubukları
4-) Cihazın pilinin eskiye göre çok daha hızlı bitmesi
5-) Cihaz üzerinde internet gezintisi esnasında güvenli sitelere dahi giriş zorluğu çekmek
6-) Cihazın içerisinde bulunan antivirüs yazılımlarının devre dışı olması
7-) Android cihazlarda casus yazılımlar ayarlar kısmından tespit edilebilmektedir. Telefonların ayarlar kısmında Google Play Store içerisinde yer almayan uygulamaların indirilmesine izin veren ayarın etkin olması potansiyel casus yazılımların yüklenmiş olmasının ciddi bir işaretidir.
8-) iPhone cihazlarında ise Cydia adlı uygulama telefonda aratılır. Uygulama yüklü durumda ise ve yükleme kullanıcı tarafından yapılmamış ise hemen kaldırılmalıdır.